100. Sertifika Gururu
19 Mart 2018

‘’Ameliyathane Hemşireliği Sertifikalı  Eğitim Merkezi’’ olarak  İzmir’de ilk, Türkiye genelinde  ise tescil alan iki hizmet hastanesinden biri olan   Sağlık Bakanlığı İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi şimdide 100. öğrencisine ‘’Ameliyathane Hemşireliği Sertifikası’nı‘’ vermiş olmanın  gururunu yaşıyor.

Hastane, 7 Mayıs 2015 tarihinde Sağlık Bakanlığı Sertifikalı Eğitim Yönetmeliğinin yürürlüğe girmesinin ardından mesleki hizmet kalitesini yükseltmek  ve alanında yetkin ameliyathane hemşirelerinin yetiştirilmesini sağlamak amacıylaSağlık Bakanlığına başvuru yapılmıştı. Başvuru sonucunda İzmir’de ilk, Türkiye genelinde ise bu tescili alan iki hizmet hastanesinden bir tanesi olmuştu. 10 Ocak 2016 ‘da ise eğitimler start  almış ve bir yılı aşkın sürenin sonunda ise 100. öğrencisine Ameliyathane Hemşireliği Sertifikasını hastane konferans salonunda düzenlenen törenle vermiştir. Törene Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meryem Yavuz van. Gıersbergen, Türk Cerrahi ve Ameliyathane Derneği Başkanı  Prof. Dr. Filiz Öğce, İzmir Ekonomi Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu’ndan Prof. Dr. Özgül Karayurt ve  Öğretim Üyesi Huriye Vural, Hastane Yöneticisi Op. Dr. Hilmi Güngör başta olmak üzere Hastane  Yönetimi ve hastane çalışanları , eğitmenler,kursiyerler ve değerli misafirlerin katılımı ile gerçekleşti.

Hastane Yöneticisi Op. Dr. Hilmi Güngör’ün 100. öğrenciyi sertifikalı yapmanın gururunu yaşıyoruz  diyerek sözlerine başlarken ‘’Bizler nasıl uzman doktor  oluyorsak Ameliyathane Hemşireliği de aslında hemşireler için bir nevi uzmanlık oluyor.  Bizler hastanemiz olarak kendi çapımızda bu işin içine girerek 5. dönem programımızı da başarı ile tamamladık. Bu süreçte başta Sağlık Hizmetleri Müdürü’müz Merdiye Öztürk olmak üzere tüm eğitimcilerimize, doktorlarımıza, ameliyathane çalışanlarımıza ve katkısı olan herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Daha nice nice 100. sertifikalarımızın olması dileklerimle.’’ diyerek konuşmasını bitirdi. Daha sonra tören, Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Anabilimdalı Öğretim Üyesi Prof. Dr.Meryem Yavuz van. Gıersbergen konuşması ile devam etti. Yavuz van. Gıersbergen “Bu program bana göre biraz gecikti. Çünkü 1990 yılında kongre ile başlayan dernek kurma çalışmalarımızda  sertifika programının başlaması için çok uğraşıldı, ancak başarılı olunamadı. 2010 yılında tekrardan sertifika hazırlıklarına başlanıldı bu kez de Sağlık Bakanlığı 4 yıl programlara ara verdiği için ancak 2015 yılında ameliyathane hemşireliği sertifika programımızı başlatabildik. Bu programlar hemşire arkadaşlarımızın yıllarca emek vermiş oldukları alanda, kalifiye olduklarını Sağlık Bakanlığının da  kabul etmiş hali oluyor.  Ameliyathane zor bir alan, hiç kolay değil, eğitimi hazırlamak, vermek ve normal işlerini sürdürmek de bunun çabası. Tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum. Onlar 100 arkadaşa sertifika vererek onların branşlaşmasını sağladılar. Destekleyen idarecileri de tebrik ediyorum. 100. kişi kim? Onu çok merak ediyorum” diyerek konuşmasını bitirdi.

Törende son olarak konuşma yapan Türk Cerrahi ve Ameliyathane Derneği Başkanı  Prof. Dr. Filiz Öğce” Öncelikle çok güzel bir duygu, mesleğimiz adına böyle güzel gelişmelere ihtiyacımız var. Amerika’da son 20 yılın en gözde mesleği ile ilgili bir çalışma yapılmış. Hemşirelik 10. sırada yer alırken 1.sırada sertifikalı Hemşirelik yer almış. Hemşireliği sertifikalı ve sertifikasız olmak üzere ikiye ayırmışlar. Sonuç olarak sertifikalı hemşirelik yurtdışında son 20 yılın en gözde mesleği seçilmiş. Artık ülkemizde de bunun önemini biliyorlar ve bu farkındalığı yaratmak adına  adımlar atılıyor.Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi’nde de  Op. Dr. Hilmi Bey bir ilki başlattı. Çok emek verilerek  sertifika sayısında 1’den 100’e gelindi. Dernek başkanı olarak gurur duyuyorum. İyi ki varsınız. Herkese katkılarında ve emeklerinden dolayı ötürü ediyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından sertifikaların takdimi ile  devam eden tören, 100. sertifikayı Buca Kadın Doğum ve Çocuk hastalıkları Hastanesi’nden kursa katılan kursiyer  hemşire Sultan Gül Karabulut’a İzmir Kuzey KHB Genel Sekreterliği Eğitim Hizmetleri Birimi’nden Uzm. Hülya Vural tarafından takdim edildi. 100. sertifikayı alan Karabulut ‘’Sertifika programına katılmaktan son derece mutluyum.  100. öğrenci olmakta ayrıca onur verici. Çok keyif aldığımız bir eğitim dönemi geçirdik. Üzerimizde emeği bulunan herkese çok teşekkür ediyorum.’’ dedi.

Sertifika belgelerinin takdiminin ardından hastane çalışanlarından Fatih Yılmaz’ın kısa müzik dinletisi ile devam eden tören, konferans salonu girişinde  yapılan mini kokteyl ile sona erdi.