‘’ANTİBİYOTİKTE DEĞİL, SAĞLIĞINIZDA ISRARCI OLUN’’
11 Kasım 2019

Antibiyotik direnci ve akılcı antibiyotik kullanımı konusunda toplumda ve sağlık çalışanlarında farkındalığın  arttırılması ve konunun öneminin vurgulanması amacıyla hastanemiz  eczanesi önünde bilgilendirme standı açıldı. Standa uğrayan hasta ve yakınlarına,  aynı zamanda  hastane çalışanlarına da  Eczacılarımız tarafından; ‘’

• Antibiyotiklerin etkinliğinin sürdürülebilmesi için tek çare antibiyotiklerin akılcı kullanımıdır. Bunun sağlanabilmesi için öncelikle infeksiyonların tanısının doğru konulması gereklidir. Böylece gereksiz geniş spektrumlu antibiyotik kullanımının azaltılması mümkün olacaktır.
  • Nezle ya da grip gibi virüslerle oluşan infeksiyonlar da antibiyotiklerin tedavide yerinin olmadığı ve gereksiz antibiyotik kullanımıyla istenmeyen yan etkilerin görülebileceği unutulmamalıdır.
  • Gereksiz yere ve uygunsuz antibiyotik kullanımı antibiyotik direncine neden olur.  Bu durumda antibiyotikler gerçekten gerek olduğunda işe yaramayabilir. Bu nedenle, antibiyotikler sadece hekimin reçete ettiği durumlarda, eczacının danışmanlığında uygun miktar ve sürede kullanılmalıdır.
  • Hekim reçete etmedikçe kendi kendine ya da eş-dost önerisiyle antibiyotik kullanılmamalıdır.
  • Antibiyotikler ağrı kesici, ateş düşürücü değildir ve her hastalığı tedavi edemez. ‘’

denilerek  bilgilendirmeler yapıldı.