Uzm. Dr. Banu GÜMÜŞTAŞ - Her Yönüyle Parkinson Hastalığı...
04 Nisan 2024

BANU GÜMÜŞTAŞ PARKİNSON

Parkinson Hastalığı Nedir?

Parkinson hatalığı, beyinde dopamin adı verilen beyin hücrelerinin birbirleriyle haberleşmesini sağlayan maddeyi üreten hücrelerin bozulması sonucu ortaya çıkar. Beyinde dopamin üreten hücreler hareketlerin kontrolünden uyumundan ve akıcılığından sorumludur. Klinik belirtilerin ortaya çıkması için dopaminerjik hücre kaybının %60-70 civarında olması gerekir.

Parkinson Hastalığının Nedenleri…

Parkinson hastalığı beyinde dopamin üreten bölgedeki hücre kaybı nedeniyle bu maddenin azalması sonucu oluşur.  Kimyasal, toksik nedenler olduğu gibi genetik faktörler de etkendir.

Parkinson Hastalığının Belirtileri…

Bradikinezi: Hareketlerde yavaşlama dır.parkinson hastalığında harekete başlama ve hareketi devam ettirmede zorlanma  sık görülen bulgulardır.

Rijidite :(Katılık)Kaslarda sertleşme nedeniyle vücut ağrıları olur.genelde hastalar ağrıları nedeniyle ftr polikliniklerinde muayene olmaya çalışırlar.

Tremor (titreme): Başparmakla işaret parmağının para sayar gibi titremesi, bacaklarda olan titremedir. Genelde vücudun bir yarısından başlar ama her titreme parkinson hastalığı değildir. Titreme istirahat halinde ve belli bir postürü korurken ortaya çıkar.

Postural ınstabilite: Ayakta ve otururken otomatikman devreye giren postüral reflekslerin kaybıdır. Hastalar oturdukları yerden desteksiz kalkmakta güçlük, tökezlemeler sonucu öne arkaya veya yana düşme eğilimindedir. Hastalığın erken basamaklarında görülmez. Bulunduğu zaman parkinsonizm yapan hastalıklar düşünülmektedir.

Konuşmada değişiklikler: Konuşma hızında artış ve alçak ses tonuyla konuşma , konuşurken yüz mimiklerinin azalması ve konuşmanın monotonlaşması parkinson bulguları arasında yer alır.

El yazısının bozulup küçülmesi, ani gelişen el yazısındaki kötüleşmeler…

Parkinson hastalığının tanısı hekim tarafından hastanın şikayetleri ve hastalık geçmişinin dinlenmesinin ardından yapılacak nörolojik muayene ile konur,  mr ve kan tetkikleri de istenir.

Parkinson Hastalığının Görülme Sıklığı…

Genel popülasyonda binde 3 görülür.55 yaş üzerinde %1 ,80 li yaşlarda %3-4 görülür. Hastalığın başlangıç yaşı 50-60 yaştır. 20 yaş altında başlayan hastalarda juvenil parkinson hastalığından söz edilir.

Parkinson Hastalığının Tedavisi…

Öncelikle ilaç tedavisidir. Eksik olan dopaminin yerine koymaktır. İlaçlar mevcut şikayetlerinin azalmasını sağlasa da hastalığın ilerlemesini önleyemiyor. Dolayısıyla günümüzde parkinsonun kesin tedavisi bulunmuyor. Tedavide hastanın yaşı, hastalığın belirtileri ve evresine bağlı olarak tedavi yöntemi belirleniyor. Hastalık ilerliyorsa, ya da ilaç kullanıma bağlı yan etkiler ortaya çıkmışsa cerrahi tedavilere başvurulur. Cerrahi tedavide beyin pili(derin beyin stimülasyonu) ve beyne lezyon cerrahisi (ablatif yöntemler)olmak üzere iki seçenektir.