Dr. Öğr. Üyesi Önay GERÇİK - Romatizmal Hastalıkların Belirtileri ve Tedavi Yaklaşımı
11 Ekim 2023


Dr. Öğr. Üyesi Önay GERÇİK.jpg

Romatizmal Hastalıkların Belirtileri ve Tedavi Yaklaşımı

Romatizmal Hastalık Belirtileri Nelerdir?

Romatizmal hastalıklar; başlıca eklem, kas veya bağ dokusunu etkileyen ve etkilenen bölgelerde ağrı, şişlik, hareket kısıtlılığı, bazen şekil bozukluklarına neden olabilen hastalıklardır. Romatizmal hastalıklar çerçevesinde çok sayıda farklı hastalık yer almakta olup birçok organ ve sistemi tutabilen hastalıkları da bünyesinde taşır. Genel olarak ifade etmek gerekir ise, romatizmal hastalıkların tanısı ne kadar erken konur ise tedavi başarısı beklentisi o kadar yüksek olmaktadır. Bu nedenle bu hastalıkların belirtilerinin bilinmesi erken tanı konması, etkilenen dokularda kalıcı hasar gelişmeden erken müdahale edilmesini sağlaması ve hastaların yaşam kalitesinin artması açısından faydalı olacaktır.

İltihaplı romatizmal hastalıklarda başlıca yakınma olan eklem ağrısı olup özellikle istirahatte gelişir ve yarım saati geçen sabah tutukluğu eşlik eder. Eklem iltihabı anlamına gelen ‘artrit’ gelişmesi durumunda ağrının yanı sıra eklemlerde şişlik, ısı artışı, bazen kızarıklık ve hareket kısıtlılığı görülmektedir.  Eklem yakınmaları yanında romatizmal hastalıkların seyrinde görülen belirti ve bulgular geniş yelpazede olabilmektedir:

-          Ağız ve göz kuruluğu

-          Ağızda tekrarlayan yaralar

-          Deride güneş duyarlılığı

-          Soğuk havalar ile tetiklenen parmak uçlarında beyazlaşma, morarma, ardından kızarıklık

-          Tekrarlayan ateş ve karın ağrısı atakları

-          Deri döküntüleri

-          Ağrılı, kızarık, ışığa hassas göz

-          Ani gelişen görme kaybı

-          Genital bölgede içi oyuk ağrılı yaralar

-          Tekrarlayan düşük veya ölü doğumlar

-          Kas güçsüzlüğü

-          Sabahları yoğun hissedilen bel ağrısı varlığı bir romatizmal hastalığın işaretçisi olabilir.

Romatizmal Hastalıkların Tedavisi Nasıl Olmaktadır?

Genel olarak romatizmal hastalıkların çok azı tedavi ile tamamen ortadan kalkar, sıklıkla uzun seyirli hastalıklardır. Alevlenme ve remisyon dediğimiz yatışma dönemleri görülebilmektedir. Romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanılan yöntemler hastanın tanısına, hastalığın şiddetine ve organ tutulumlarına göre değişmektedir. Tedavide amaç hastalığı kontrol altına almak, hastanın ağrısını dindirmek, yaşam kalitesini yükseltmek ve meydana gelebilecek fonksiyon kayıplarını önlemektir. Tedavi başlangıcında kısa sürede hastalığı kontrol altına alabilmek için kortikosteroid ve steroid olmayan ağrı kesiciler sıklıkla kullanılsa da hastalığın seyrini değiştiren ve kontrol altında tutan ilaçlar sıklıkla uzun süreli olarak kullanılmaktadır.