Sigara Bırakma Polikliniğimiz Hakkında...
15 Nisan 2019

Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi Sigara Bırakma Polikliniği

Bilgilendirme Yazımız

Dünya Sağlık Örgütü sigarayı en önemli önlenebilir hastalık nedeni olarak tanımlanmaktadır. Tüm dünyada her yıl sigarayı bağlı yaklaşık 4,9 milyon insan yaşamını yitirmektedir. Sigara salgınının bu şekilde devam etmesi durumunda 2020 yılında bu sayının 10 milyon ulaşması beklenmektedir. Sigara bağımlılığı birçok ciddi  hastalığa yol açıyor.Dünyada her yıl 6 milyon kişi sigara sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Bu sayı her 10 saniyede bir kişinin sigaradan ölmesi demektir. Bu hastalıkların başında  Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalıkları (KOAH) ve akciğer kanseri geliyor. Bunların yanı sıra sigara, kötü huylu kolesterolün artışı, hipertansiyon, kalp hastalıkları ve koroner arter hastalığı için majör risk faktörü olduğu gibi, kalp krizi riskini 2,5 kat artırmaktadır. Bağışıklık sisteminde meydana gelen zayıflama ile birlikte, erken yaşlanma, her türlü kanser, viral ve bakteriyel enfeksiyona  yatkınlık meydana gelmektedir. Erkeklerde tüm kansere  bağlı ölümlerin % 35’inin, kadınlarda  ise % 15’inin nedeni sigaradır. Sigara kadında 14,5 yıl, erkekte ise 13,2 yıl yaşam süresini kısaltır. Kalp ve damar hastalıkları gibi önemli bazı hastalıklara da zemin hazırlayan sigara bağımlılığı tedavisi için hastanemizde Sigara Bırakma Polikliniği kurulmuştur. Sigara Bırakma Polikliniği’mizde uygulanacak olan tedavi yöntemi; tamamıyla kişiye özeldir. Hastanın sosyal yaşamına yeme alışkanlıklarına, maruz kaldığı stres faktörlerine , eşlik eden diğer hastalıklarının, kullandığı başka ilaçların bulunup bulunmadığını  göre hastanın tedavisi bireyselleştirilmektedir. Nikotin yerine koyma tedavisi ya da tablet olarak medikal tedavi olarak yapılmaktadır. Sigara Bırakma Polikliniği’mizde tedavi süreci 3 ay sürecektir. İlk ayda  hasta  adım adım sigarayı bırakacak, ikinci ve üçüncü ayda ise hastanın tekrar sigaraya başlamaması için gerekli önlemler alınacaktır.

Sigara dünyada ve ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunudur ve yüksek oranda nikotin içerdiği için bağımlılık yapma potansiyeline sahiptir. Sigara, nargile, pipo içme ve ya dumanının solunması zamanla kişide psikolojik ve fiziksel bağımlılık oluşturur. Tütün ürünlerinde 4000’den fazla kimyasal madde bulunmaktadır. Esas bağımlılık yapan madde nikotindir. Koklanarak burundan çekilen ya da çiğnenen dumansız tütünlerde nikotin kadar yüksek düzeyde zehir içermektedir.

YOL AÇTIĞI SAĞLIK SORUNLARI

-Kalp ve damar hastalıkları

-bronşların daralması sonucu akciğer rahatsızlıkları ve KOAH

-Damarlarda tıkanma ve buna bağlı felç

-Mide de gastrit, ülser ve mide kanseri

-Ciltte sararma, kırışıklık,  cilt kanseri

- Ağız kokusu ve dişlerde sararma

-Gebeliklerde sigara içilmesi erken doğuma ve buna bağlı olarak çeşitli gelişim bozukluklarına, doğum sonrası ise sütün kesilmesine yol açar.

SİGARAYI BIRAKTIKTAN SONRA…

-Sigarayı bıraktıktan sonra 2 saat sonra nikotin vücudunuzu terk etmeye başlar.

-6 saat sonra kalp atış hızı ve kan basıncı düşmeye başlar.

-12 saat sonra sigara dumanından kaynaklanan zehirli karbonmonoksit kan dolaşımınızdan temizlenir ve ciğerlerinizin daha iyi çalışmasını sağlar.

-2 gün sonra tat ve koku duyularınız keskinleşir.

- 2-12 hafta içinde kan dolaşımı iyileşir, bu da yürüme koşma gibi fiziksel aktiviteleri kolaylaştırır.

-3-9 hafta sonra öksürme, nefes darlığı, hırıltı gibi problemler azalır ve akciğerleriniz güçlenir.

-5 yıl sonra kalp krizi riski yarı yarıya azalır.

-10 yıl sonra akciğer kanseri riski yarıya inerken kalp krizi riski hiç sigara içmemiş bir kişinin riskiyle aynı orana düşer.

PASİF İÇİCİLİK

Pasif içici sigara kullanmayan ama sigara dumanına maruz kalan kişidir. Pasif

 içici olmanın etkileri sigara dumanına maruz kalmanın zamanı, yoğunluğu ve sıklığına göre değişmekle beraber her yıl milyonlarca insan sigaranın neden olduğu hastalıklar nedeni ile ölmektedir.

-Tütün dumanına maruz kalmak kanser, kalp hastalıkları ve KOAH gibi birçok hastalığa neden olmaktadır.

-Çocuklar tütün dumanının zararlı etkilerine karşı çok daha hassastırlar!!!

-Tütün dumanına sadece 30 dakika bile maruz kalmak, uzun süreli sigara kullanıcılarında beliren fiziksel etkileri ortaya çıkarmaktadır.

SİGARA BIRAKMADAKİ TEMEL NOKTA KİŞİSEL KARARLILIKTIR.

Kendi kişisel bırakma kararı, motivasyonu  ve çabası olmadan sigara bırakılamaz. Bugün için tüm dünyada uygulanan yöntem sigarayı bırakmaya karar vermiş kişilerde motivasyonel destek ve buna eklenen ilaç tedavisidir. Sadece ilaç tedavisi ile sigarayı bırakmak mümkün değildir. Hastaya mutlaka motivasyonel destek sağlanmalıdır. Her yıl kendi kendine sigarayı bırakanların oranı %3 iken motivasyonel destek ve ilaç tedavisi ile bu oran % 50’lerin üzerine çıkmaktadır. Ancak ilk denemesinde başarısız olan insanlar bırakmaktan vazgeçmemeli  ve mutlaka tekrar denemelidir. Bir çok insan sonraki denemelerinde başarılı olmaktadır.

SİGARAYI BIRAKMAK SOSYAL HAYATI DA OLUMLU ETKİLER.

Genel sağlık açısından meydana gelen düzelmelerin yanında sigarayı bırakmanın sosyal hayatta da olumlu değişikliklere neden olur. Öncelikle yiyeceklerden alınan tat artar, koku duyusu gelişir. Sigaraya sürekli  olarak ödenen bedel ortadan kalkar. Ev, araba gibi kapalı ortamlarda solunan hava daha temiz hale gelir. Aile içinde bebek ve çocukların sigaradan olumsuz etkilenmesinin önüne geçilmiş olur. Sigarayı bırakmak cinsel hayatı da olumlu etkiler. Bununla birlikte bağımlılığın verdiği yoksunluk anları, endişe ortadan kaybolur ve kişi fiziksel olarak çok daha zinde  hisseder.

SİGARA BIRAKMASI ZOR VE ZAMAN ALAN BİR SÜREÇTİR.

Uzun süreli başarı için sıklıkla tekrarlanan müdahaleleri gerektirir. Kanıta dayalı rehberler  bireye uygun ilaç ve davranış tedavilerinin kombine edilmesini önermektedir. Bilişsel davranışsal terapi (BDT), pek çok psikiyatrik hastalıkların tedavisinde kullanılan yapılandırılmış, kısa-süreli, bugüne odaklı bir psikoterapidir. BDT güncel problemlerin çözümüne ve işlevsiz düşünce ve davranışları değiştirmeye odaklanır.

SON OLARAK; Sigara bırakması zor ve zaman alan bir süreçtir. Bu süreci uzman hekim yardımıyla kolay ve kısa süreli hale dönüştürebilirsiniz.

ÖNEMLİ!

Hastanemizde 1 Mayıs ayı itibariyle başlayacak olan Sigara Bırakma Polikliniklerimiz  ile ilgili detaylı bilgiyi Psikiyatri Uzmanlarımız Uzm. Dr. Çiğdem Kırcı Dallıoğlu ve Uzm. Dr. Melis Ercan hekimlerimizin polikliniklerinden alabilirsiniz…

..