Dr. Öğr. Üyesi Onur ENGİN- Osteoporoz (Kemik Erimesi)-Tedavi ve Kemik Sağlığı İçin Tavsiyeler
20 Ekim 2022

   
6666.jpg 

Osteoporoz (Kemik Erimesi) Nedir?

     Osteporoz, kemik yoğunluğunun azalması ve kemik yapısının bozulması ile seyreden bir hastalıktır. Kırık riskini artırarak önemli sağlık problemlerini beraberinde getirmektedir. Kemik erimesi erken dönemde bir belirtiye sebep olmamaktadır. Ancak ilerleyen dönemlerde omurgada çökmeye sebep olarak boy kısalmasına, sağlıklı bir bireyde kırılmaya neden olmayacak durumlarda  bile kemiklerin kırılmasına yol açmaktadır. Omurga, kalça ve el bileği osteoporoz sebebiyle en sık kırılan kemiklerdir.

     Kemik erimesinin görülme sıklığı yaşla birlikte artar. Osteoporozun görülme olasılığı, kadınlarda erkeklere oranla daha yüksektir. Kemik erimesinin tespit edilebilmesi için kemik yoğunluğu ölçümü yapılmalıdır. Günümüzde en sık kullanılan yöntem dual enerji X-ray absorbsiyometridir (DEXA). Bu yöntemle kemik yoğunluğu ölçümü ağrısız ve kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Menopoz sonrası kadınların, ileri yaştaki (kırık riski yoksa 70 yaşüstü, kırık riski varsa daha önce) erkeklerin ve daha önce kırık öyküsü olanların osteoporoz açısından taranması gerekmektedir. Kemik erimesinin erken dönemde tespiti ve tedavi edilmesi kırık riskinin azaltılması açısından önem taşımaktadır.

Kemik sağlığı için tavsiyeler

      Kemik sağlığı için D vitamini ve kalsiyumun günlük yeterli miktarda alınmasıönemlidir. D vitaminin en önemli kaynağı güneşışığıdır. Yeterli D vitamini üretimi için uygun miktarda güneşışığına maruz kalmak gerekmektedir. D vitamini yağ bakımından zengin balıklar (somon, sardalya, ton balığı), yumurta sarısı, mantar, süt ve süt ürünlerinde bulunmakta olup bu besinler diyette yeterli miktarda tüketilmelidir. Kemik sağlığı açısından önemli bir mineral olan kalsiyum ise süt ve süt ürünleri, yeşil sebzeler (brokoli, lahana vb.), kabuklu yemişlerde (fındık, badem) bol miktarda bulunmaktadır. Düzenli egzersiz yapılmasının osteoporozdan koruyucu olduğu tespit edilmiştir. Sigara ve alkol kullanımı ise kemik yoğunluğunu azaltarak kemik erimesi riskini artırmaktadır.

     Osteoporozda (Kemik Erimesi) Tedavi

      Kemik erimesi tedavisi hastalığın derecesine ve kişinin ek hastalıklarına (diyabet, hipertansiyon, böbrek yetmezliği vb.) göre hekim tarafından düzenlenmektedir. Kemik erimesi tespit edilen hastaların, kişinin durumuna göre ağızdan, damar yoluyla (serum) veya koldan cilt altına uygulanabilen ilaçlarla tedavisi mümkündür. Kemik erimesi tedavisi sonrası kırık riski önemli ölçüde azalmaktadır. Eğer siz de kemik erimesi riski taşıyorsanız veya kemik erimesi tanısı aldıysanız bir sağlık kuruluşuna başvurarak hekim tarafından değerlendirilmelisiniz. Böylelikle, olası bir kemik erimesi sorununun erken dönemde tespit edilmesini sağlayarak tedavi sürecinize başlayabilir, ileride karşılaşabileceğiniz daha ciddi problemlerin önüne geçebilirsiniz.