İzmir Demokrasi Üniversitesi Buca Seyfi Demirsoy Eğitim Araştırma Hastanesi’nde 80 yaş ve üzeri bireylerimizin aktif, üretken ve sağlıklı yaşam sürmelerini desteklemek amacıyla "Sağlıklı Yaş Alma Merkezi(YAŞAM)" hizmet vermeye başlamıştır.
Sağlıklı Yaş Alma Merkezlerinin(YAŞAM) kurulması ile, 80 yaş ve üzeri kişilerin sağlık hizmetlerine erişiminin kolaylaştırılması, evinde ve yerinde tıbbi bakım ihtiyaçlarının desteklenmesi, tıbbi izlem, gerektiğinde uzaktan sağlık hizmetiyle muayene ve danışmanlık hizmeti verilmesi amaçlanmıştır.
Hastaların hastaneden eve, evden hastaneye nakli organize edilerek tıbbi bakımı için gerekli hizmet koordinasyonu sağlanan merkezimizde geriatri uzman hekimi, pratisyen hekim, hemşire, gerontolog, yaşlı sağlık bakım personeli ve tıbbi sekreter görev yapmaktadır. İhtiyaç halinde diyetisyen, psikolog, fizyoterapist, sosyal hizmet uzmanı da ekipte yer almaktadır.
YAŞAM ekiplerimiz, 80 yaş ve üstündeki bireylerle iletişime geçmekte, süreç ve hizmetler hakkında bilgilendirme yapmaktadır. Yaşlı birey yerinde veya ev ziyaretini kabul etmesi durumunda ilk randevusu oluşturulmakta, yerinde ziyareti kabul etmemesi durumunda uzaktan sağlık hizmet sunumu hakkında bilgilendirme yapılmaktadır. Hekim eşliğinde yapılan yerinde ilk ev ziyaretinde yaşlı bireyin kapsamlı değerlendirilmesi yapılır. Tıbbi bakım planı, hemşire bakım ve takip planı ile randevu tarihleri güncellenir. Bağımlılık düzeyine göre belirli aralıklarla takip edilir. Gerekli görülmesi halinde ek değerlendirmeler için ziyaret ve görüşme yapılır. İhtiyaç duydukları hizmetleri sunan branşlar için sağlık tesisindeki randevuları planlanır.
Hastanemizde geriatri uzman hekimi tarafından yürütülen YAŞAM polikliniği, yaşlı bireylerimizin veya yakınlarının hastaneye başvurmaları durumunda yaşlı bireyin tıbbi bakım değerlendirilmesinin yapılabilmesine uygun nitelikte muayene, yaşamsal bulguların tespiti, boy ve kilo ölçümü, kan alma, EKG çekimi gibi temel sağlık hizmetlerinin sunulmasına uygun olarak hizmet vermektedir.
YAŞAM polikiniğimizde ve evde yaşlı ziyaretlerimizde hastalarımızın günlük yaşam aktiviteleri, kırılganlık durumları, bilişsel fonksiyonları, duygu durumları, fonksiyonel durumları, beslenme durumları kapsamlı olarak değerlendirilmekte, koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetleri multidisipliner ekip tarafından sunulmaktadır. Geriatrik sendromlar özellikle sorgulanmadığında gözden kaçabilmekte ve erken tanınmazsa hastalar evreleri ilerlemiş olarak veya komplikasyonlarla karşımıza gelebilmektedir. Bu nedenlerden dolayı yaşlılara bütüncül bir bakış açısıyla bakılması ve her yaşlıya çok yönlü kapsamlı geriatrik değerlendirme uygulanması önem arz etmektedir. Geriatrik değerlendirme ile yaşlı bireylerimizin sağlığının korunması ve geliştirilmesi amaçlanmıştır.