Buca Toplum Ruh Sağlığı Merkezi
12 Ocak 2024


  • DSC_1351.JPG
  • DSC_1363.JPG
  • DSC_1374.JPG
  • DSC_1519.JPG
  • DSC_1481.JPG
  • DSC_1317.JPG
  • 2.jpeg

TRSM  anlayışı; hastaların tekrarlayan hastane yatışı ve toplumdan uzaklaşması ve işlevselliklerinin azalması yerine sorunlarla başa çıkma becerilerini geliştirme, gerekli destek sistemlerini ve daha geniş hizmet ağını devreye sokarak kendi sosyal çevrelerinde tedaviyi hedefler. Merkezimiz Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne bağlı olarak Sağlık Bakanlığı bünyesinde faaliyet göstermektedir. 2012 yılında Çimentaş Semt Polikliniği zemin katında hizmete açılmıştır.

Bölgemizde ikamet eden kronik nitelikte ağır ruhsal bozukluğu olan (şizofreni, şizoaffektif bozukluk, bipolar bozukluk, atipik psikoz gibi psikozu bulunan) hastalara toplum temelli ruh sağlığı modeli çerçevesinde psikososyal destek hizmeti verilmektedir. Bu hizmetler karşılığında hasta ve yakınlarından herhengi bir ücret talebinde bulunulmamaktadır.

Başvuranlara merkezimizde psikiyatrik değerlendirme yapılır, uygun bulunursa  “ TRSM 'den hizmet alması uygundur” raporu çıkarılır. Her üyemiz için bir vaka yöneticisi görevlendirilir, ihtiyacına göre bireysel bakım planı oluşturulur ve hedefler için bir süre belirlenir.

Tüm hastalarımıza düzenli psikiyatri poliklinik hizmetimiz vardır. Farmakolojik tedavi düzenlenmesi, ilaç yan etki takibi, kilo takibi, laboratuvar tahlilleri yapılmaktadır. Ayrıca iş uğraş terapisi kapsamında Buca Halk Eğitim Merkezi'nden görevlendirilen öğretmenler tarafından hafta içi her gün resim, spor, oyun, müzik gibi faaliyetler yapılmaktadır. Bu çalışmalarda hastaların hafıza, dikkat, yaratıcılık ve özgüvenleri artmaktadır. Belirli günlerde doğum günü kutlamaları için bir araya gelinmekte, gezi organize edilmekte, sergi ve kermesler düzenlenmektedir. Bu aktivasyonlarda da hastalarımızın sosyalleşmeleri, umut ve motivasyonlarını arttırma amaçlanmaktadır.

Hafta içi her gün 09:00 – 15:00 saatleri arasındaki  rehabilitasyon programımıza katılan hastalarımız tüm diğer hizmetlerimiz gibi öğle yemeklerinden de  faydalanabilmektedir.

Hastalarımıza yapılan bireysel ve grup psikoterapilerinin yanı sıra ailelerine de danışmanlık ve grup eğitimleri düzenlenmektedir.

Hastalar engellilik durumundan doğan hakları ile ilgili bilgilendirilmekte ve bunlara ulaşımı ile ilgili rehberlik alabilmektedir.

Düzenli olarak sürdürülen ev ziyaretleri ile yeni hastalara ulaşılması ve merkeze gelemeyen hastaların tedavilerinin düzenlenmesi ve takibi sağlanmaktadır.

Aylık depo enjeksiyon kullanan hastalara enjeksiyon tarihi geldiğinde hatırlatma yapılmakta ve uygulanmaktadır. Bu sayede ilaç tedavisine uyumu kötü olan ve sık hastalık atakları geçiren pek çok hastamızın hastaneye yatış gereksinimi en aza inmiştir. Bugüne kadar sadece evinde ya da kısıtlı bir sosyal  çevre içinde yaşayan pek çok hastamızın rehabilitasyon programımız sayesinde sosyal işlevselliğinde belirgin iyileşme sağlanmıştır. 

Uygun hastalarımıza EKPSS için destek olunmakta ve eğitim araçları temin edilmektedir. Merkezimizden destek alarak işe başlayan hastalarımız da bulunmaktadır.

Hastalar ya da yakınları bireysel olarak TRSM'ye başvurabilmektedir.

Takip eden psikiyatri doktoru veya aile hekimi kişiyi merkeze yönlendirebilmektedir ya da TRSM ekibine kişinin iletişim bilgilerini vererek temasa geçilmesini sağlayabilmektedir.

Ekibimiz yataklı psikiyatri servisinden taburcu olan Buca ikametli  hastalara adres ve telefon bilgilerinden ulaşarak TRSM hizmetine uygunluğu ve gönüllülüğü açısından değerlendirmekte ve uygunsa kaydını yapmaktadır.

TRSM ekibi olarak bağlı bulunduğumuz hastanenin poliklinik kayıtlarını tarayarak uygun olabilecek hastaları belirleyip telefonla ya da ev ziyareti ile ulaşmamız da mümkündür.

 Buca Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde 2 psikiyatrist , 3 hemşire , 1 sosyal hizmet uzmanı, 1 psikolog , 1 veri kayıt operatörü , 1 güvenlik görevlisi  1 temizlik personeli ve Buca Halk Eğitim Merkezi'nden görevlendirilen 3 iş uğraş öğretmeni hizmet vermektedir.