Hasta ve Ziyaretçiler
06 Mayıs 2022

  • DSC_2533.JPG
  • sağlıkturizm.jpg

Buca Seyfi Demirsoy Hastanesi Sağlık Turizmi ile Gelen ilk Hastasında İki İlki Bir Arada Yaşadı

Sağlık Bakanlığı Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi, aynı hasta da iki ilki bir arada yaşadı. Sağlık Turizmi ile Türkmenistan‘dan  gelen hasta M.J., cerrahi tedavisi gerçekleştirildikten  sonra, şifa ile taburcu edildi. Hastaya uygulanan ameliyat yöntemi ise, hastanede ilk kez M.J.’de  uygulandı.

Tek Hasta İki İlk…

Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi, 2018 yılının son çeyreğinde, İzmir’de ‘’Sağlık Turizmi  Yetki Belgesi’’ni ilk alan hastanelerden biri olarak, hasta  kabulüne başlamıştı. Şimdi de hastane,  sağlık turizmi aracılığı ile gelen, ilk hastasını taburcu etmenin mutluluğunu yaşıyor. Türkmenistan uyruklu,  60 yaşlarında, M. J. isimli bayan hasta göğsünde kitle hissedip, kendi ülkesinde tetkiklerini yaptırıyor. Meme kanseri tanısı konan hasta, tedavisi için sağlık merkezi arayışına giriyor. Türkiye-İzmir’de yaşayan bir yakını, burada çok iyi hastaneler ve doktorların olduğunu söyleyince, hastane sağlık turizmi birimine ulaşıyor. Öncelikle whatsApp ve e-mail yoluyla sağlık turizmi sorumlusuna tetkikleri gönderiyor. Hastane doktorlarından oluşan bir ekipçe değerlendirilen hasta kabul ediliyor. Genel Cerrahi Uzmanı Ebru Tanyer tarafından opere edilen hasta şifa ile taburcu ediliyor. Ayrıca ameliyatta hastaya uygulanan yöntem, hastane de ilk kez yapılma özelliğini taşıyor.

Başarılı Bir Şekilde Ameliyatım Gerçekleştirildi…

Şifa ile taburcu olmanın mutluluğunu yaşayan Türkmen hasta M. J. duygularını şu şekilde ifade etti; ‘Göğsümde kitle hissettim, kendi ülkemde yaptırdığım tetkikler sonucu meme kanseri tanısı aldım. Hastalığımı öğrenince  vakit kaybetmeden hemen tedavimi olmak için hastane arayışına girdim. İzmir’de yaşayan yakınım burada işin uzmanı hekim ve hastaneler var dedi. Akabinde Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi Sağlık Turizmi birimine ulaştım. Öncesinde elimde bulunan tetkiklerimi birim sorumlusuna yolladım. Karşılıklı gereken yazışmaları yaptıktan sonra İzmir’e gelerek başarılı bir şekilde ameliyatımı oldum. Hastalığım ilerlememişti. Ancak uzun vadede kontrol ve diğer gereken tedavilerimi de yaptıracağım. Şu anda, hastalığım yayılmadan, başarılı bir şekilde ameliyatımı yaptırdığım için çok mutluyum. Başta, doktorum Ebru Tanyer ve ekibi olmak üzere, hastane sağlık turizm birimine ve emeği geçen herkese tek tek teşekkür ediyorum.’’dedi.

Hastanemizde İlk Kez Uyguladığımız Bir Yöntem…

Hastanın ameliyatını yapan Op. Dr. Ebru Tanyer ise, ‘’Hastamız kendi ülkesinde,  sağ meme biopsisi yaptırmış, meme kanseri tanısını alarak bize başvurdu. Görüntüleme yöntemlerinde ve muayenede meme dışında yayılım olmadığı saptandı. Hastaya mastektomi uyguladık. Koltuk altı lenf bezlerinde mikroskobik yayılım  olup olmadığını anlamak için ameliyat öncesi patent blue boya uygulanarak sentinal lenf nodu (bekçi lenf düğümü) biyopsisi tekniği uygulandı. Frozen (ameliyat sırasında hızlı patoloji incelemesi yapılması) çalışması  yapıldı. Malign hücre olmadığı görülmesi üzerine Koltukaltı diseksiyonu yapılmadı. Koltukaltı diseksiyonu hastalarda kolda şişlik, ağrı, kolu kullanma kısıtlılığına yol açabiliyor. Gereksiz lenf bezi alınımından hastayı koruyarak bu istenmeyen olayların önüne geçmiş olduk. Bu hastamızın  bizim için önemli olmasının  nedeni, sağlık turizmi aracılığı gelen ilk hastamız olmasının yanında,  Sentinal Lenfbezi Diseksiyonu ameliyatının hastanemizde ilk defa uygulanmış olmasıdır. Hastamızın tedavisini başarılı bir şekilde yaparak kendisini taburcu ettik  ‘’diyerek düşüncelerini aktardı.

Sağlık Turizmi İle Gelen İlk Hastamız…

Hastane Sağlık Turizmi Sorumlusu Mehtap Akçapınar ise, ‘’2018 yılında İzmir de ‘’Sağlık Turizmi Yetki Belgesi’’ni ilk alan, hastanelerden biri olarak, hasta kabulüne başladık. Bu süreçte eskiden de olduğu gibi, turistin sağlığı kapsamında hastalarımızı almaya devam ettik. Ancak sağlık turizmi kapsamında opere olan ve yatarak hizmet alan ilk hastamız, Türkmenistanlı M.J. oldu. Hastamız  İzmir’de yaşayan bir yakını vasıtasıyla birimimize ulaştı. Telefon ile görüşmeleri gerçekleştirdiğimiz hastada whatsApp ve e-mail yoluyla hastalığı ile ilgili yapılmış olan tüm tetkikleri istedik. Gelen tetkikler hastanemiz doktorları tarafından değerlendirildikten sonra, hastamız kabul edilerek tedavi planı oluşturuldu. Kendisine bildirmiş  olduğumuz tarihte hastanemize gelmesi durumunda, tedavisinin hastanemizde gerçekleştirileceğini söyleyerek davet ettik. Davetimizi kabul eden hastanın ameliyatı başarıyla gerçekleştirildi. Hasta ilk geldiğinde oldukça endişeli, umutsuz ve yoğun stres içerisindeydi. Doktorumuzla ve sağlığı ile ilgilenecek olan, diğer sağlık çalışanları ile tanıştıkça, güveni ve umudu arttı. Operasyon sonrasında da, hastamızın, buradan daha mutlu , daha umutlu ayrılmış olması, bizi de oldukça mutlu etti. ‘’ diyerek duygu ve düşüncelerini aktardı.