Dil ve Konuşma Terapisti Kimdir, Uygulama Alanları Nelerdir ?
Dil, Konuşma ve İletişim Nedir?
Dil, konuşma ve iletişim birbirlerinin yerine kullanılsa da farklı terimlerdir. Dil düşüncelerimizi ifade etmek için kullandığımız bir araçtır, konuşma ise dilin (lisanın), soluk verme sırasında akciğerlerden gelen havayı ağız, burun ve boğaz yolunda şekillendirip seslere dönüştürmeyle ifade edilmesidir. İletişim de uygun bir araç kullanarak, duygu, düşünce ve ihtiyaçlarımızın diğer insanlarla paylaşılma sürecidir.
Dil ve Konuşma Terapisti Kimdir ?
İletişim, dil, konuşma süreçlerinin gelişiminin takibini, bozukluklarının önlenmesini, tanılanmasını, değerlendirilmesini, rehabilitasyonunu sağlayarak kişinin yaşam kalitesini arttırmayı hedefleyen sağlık meslek elemanıdır.
Dil ve Konuşma Terapistinin Uygulama Alanları Nelerdir?
Dil Bozukluğu:
Gelişimsel Dil Bozukluğu ,
Edinilmiş Dil Bozukluğu,
İkincil Dil Bozukluğu ( Ek Engele Eşlik Eden Dil Bozukluğu )
Akıcılık Bozuklukları:
Kekemelik
Hızlı Bozuk Konuşma
Konuşma Sesi Bozuklukları:
Artikülasyon Bozukluğu,
Fonolojik Bozukluk)
Çocukuk Çağı Konuşma Apraksisi
Motor Konuşma Bozuklukları:
Apraksi
Dizartri
Ses Bozukluğu
Rezonans Bozuklukları:
Hipernazalite
Hiponazalite
Bekleyelim konuşur demeyin, dil ve konuşma değerlendirmesi almanızda fayda var…
Aileler, babası da geç konuştu, açılır, erkek çocuğu kıza göre geç konuşur gibi düşüncelere kapılarak çocuğun konuşmasını beklemektedir ancak çocuktaki gecikme birçok dil ve konuşma probleminin habercisi olabilir ve çocuğun sosyal, duygusal, psikolojik, akademik gelişimini etkileyebilir....
Dil ve Konuşma Terapisi Birimimizde dil, ses, akıcılık, konuşma sesi, motor konuşma bozuklukları alanlarında hizmet verilmektedir. Dil ve Konuşma değerlendirmesi için Çocuk Psikiyatri, Çocuk Nöroloji, Erişkin Nöroloji ve KBB Kliniklerinden randevu alabilirsiniz.
Dil ve Konuşma Terapisti: Gülçin KALENDER