Dünyada birçok ülkede uzun süredir uygulanan Denetimli Serbestlik (DS) uygulaması, modern anlamda ülkemizde 2005 yılında uygulanmaya başlamıştır. 5237 sayılı Türk Ceza Yasası'nın 191. maddesinde yer alan 'Kullanmak için uyuşturucu ve uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veya bulundurmak' suçundan dolayı haklarında DS kararı verilenler ile 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Yasası'nın 109. maddesine göre haklarında adli kontrol kararı alınan bireylerin madde bağımlılığı tedavilerinin nasıl yapılacağı açıklanmıştır.
2016 yılından itibaren hastanemiz bünyesinde bulunan denetimli serbestlik polikliniğimizde uyuşturucu ya da uyarıcı madde kullanımı nedeni ile adli kontrol hükümleri uygulanan bireylere yönelik ayaktan tedavi hizmeti yapılmaktadır. Merkezimizde 1 ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı, 1 psikolog, 1 hemşire, 1 tıbbi sekreter, 1 sağlık teknikeri, 1 mali işler sorumlusu, 1 veri giriş personeli, 2 güvenlik personeli ve 2 temizlik personeli ayrıca uzman hekim sorumluluğunda 3 intörn hekim, 4 Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyonu Yüksek Lisans eğitimi gören psikolog/ psikolojik danışman görev yapmaktadır.
Kliniğimize bireylerin kabulü Denetimli Serbestlik Müdürlükleri sevklerinden itibaren 5 iş günü içerisinde randevusuz olarak yapılmaktadır. 5 iş gününü aşan sevkler denetimli serbestlik hükümleri gereğince kabul edilememektedir.
Kliniğimize sevk edilen bireylere ruhsal muayeneleri ve süreç hakkında bilgilendirilmelerinin ardından talepleri doğrultusunda medikal tedavileri düzenlenmekte ve 6 (altı) oturumdan oluşan SAMBA (Sigara, Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Programı) programı uygulanmaktadır.
18 yaş altı denetimli serbestlik polikliniğimize müracaat etmek isteyenler Buca Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Ek Hizmet Binasında bulunan Çocuk Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (ÇEMATEM) ' e başvurabilirler.
Sorumlu Hekim: Dr. Öğr. Üyesi Osman Hasan Tahsin KILIÇ
İletişim: (0232) 452 52 52 / 4278
Adres: Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi / Ana Bina Poliklinik Girişi Ziyaretçi Kapısı Yanı