Sağlıklı Bir Gelecek İçin Tütünden Uzak Dur
Her yıl 31 Mayıs, Dünya Sağlık Örgütü tarafından "Dünya Tütünsüz Günü" olarak belirlenmiştir. Bu özel gün, tütün kullanımının yol açtığı sağlık sorunlarına ve ölümlere dikkat çekmek ve dünya genelinde farkındalık yaratmak amacıyla kutlanır. Tütün bağımlılığı, dünya genelinde her yıl yaklaşık 8 milyon insanın ölümüne neden olan, önlenebilir bir sağlık sorunudur.
Tütün kullanımı, kanser, kalp hastalıkları ve solunum yolu hastalıkları gibi birçok ciddi sağlık sorununa, yaşam kalitesinde ve iyilik halinin hissedilmesinde azalmaya yol açar. Ayrıca, pasif içicilik de benzer sağlık risklerini beraberinde getirir. İkincil dumana maruz kalmak, her yıl dünya genelinde 1,2 milyon insanın ölümüne neden olmaktadır. Bu nedenle, tütünsüz bir yaşam hem bireysel hem de toplumsal sağlığı korumak için büyük önem taşır.
Son yıllarda, özellikle gençler arasında yaygınlaşan elektronik sigaralar, sağlık üzerinde ciddi riskler taşımaktadır. Bu ürünler, zararsız bir alternatif olarak görülse de nikotin bağımlılığına ve sigara ile benzer ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Dünya Sağlık Örgütü, bu ürünlerin zararsız olmadığını vurgulayarak gençlerin bu ürünlerden uzak tutulması gerektiğini belirtmektedir. Türkiye'de, elektronik sigaraların satışı ve ticareti yasaklanmıştır, bu da gençlerin bu ürünlere erişimini sınırlamak ve toplum sağlığını korumak adına önemli bir adımdır.
Sigara içilmeyen alanların oluşturulması, toplum sağlığını korumada büyük bir adımdır. Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği MPOWER stratejisi; tütün kullanımını izleme, insanları tütün dumanından koruma, tütün kullanımını bırakmak için yardım sunma, tütünün tehlikeleri hakkında uyarılarda bulunma, tütün reklamlarının yasaklanmasını sağlama ve tütün üzerindeki vergileri artırma önlemlerini içerir. Bu önlemlerin, tütün kullanımını azaltmada etkili olduğu bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. Toplum sağlığının korunmasına büyük katkı sağlayan bu yöntemlerin, toplumun her bir ferdi tarafından anlaşılması ve sahiplenilmesi büyük öneme sahiptir.
İzmir Demokrasi Üniversitesi Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak sağlıklı bir toplum yaratma misyonumuz doğrultusunda, 2024 Mayıs ayından itibaren hastanemiz bünyesinde “Sigara Bırakma Polikliniği” faaliyete geçmiştir. Doçent Doktor Hakan Gülmez önderliğinde, bu poliklinikte bireylere özgü ilaç tedavileri ve davranışsal tedaviler sunulmaktadır. Polikliniğimiz, sigara bırakma sürecinde kişilere kapsamlı destek sağlayarak, sağlıklı bir yaşama geçiş yapmalarına yardımcı olmayı amaçlamaktadır.
31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü, hepimizi tütün ve tütün ürünlerinden uzak durmaya, sağlıklı bir toplum yaratma yolunda adımlar atmaya teşvik ediyor. Bu özel günde, sigaranın zararlarına dikkat çekerek ve bırakma yöntemleri hakkında bilgi vererek, toplumu bilinçlendirmek ve daha sağlıklı bir gelecek için birlikte harekete geçmek amacındayız.
Dr. Öğretim Üyesi Osman Hasan Tahsin KILIÇ
Psikolog Bengü Öztürk