Alzheimer çoğunlukla yaşlılıkla beraber ortaya çıkan beyin hücrelerinin yok olmasına neden olan ilerleyici hastalıktır. Demansın en sık nedenlerinden biridir. Yavaş ilerlemektedir. Yaşla birlikte görülme sıklığı artmaktadır.
En sık bulgusu yakın hafıza kaybıdır. İsim, adres bilgisi, tarih ve telefon numarasını hatırlayamama karmaşık görevleri yapmakta zorluk yaşanır. Kişilik değişiklikleri meydana gelir. Hafıza, düşünme ve öğrenme yetileri bozulan hastanın günlük aktiviteleri yerine getirmesi zorlaşır.
Alzheimer’daki hafıza bozuklukları, ilk zamanlar yakın geçmişe aittir. Eskiden yaşamış oldukları olayları net hatırlar. Hastalık ilerledikçe bu geçmiş olayları da hatırlayamaz hale gelir, konuşma bozulur, kelime çıkışı azalır, yürümede zorluk, yutma problemleri olur, en son evre hasta yatalak hale gelir.
Alzheimer İçin Risk Faktörleri:
İleri yaş en büyük risk faktörüdür. Alzheimer normal yaşlanmanın bir parçası değildir. yaşlandıkça Alzheimer hastalığına yakalanma riski artar. Genç yaşlarda birinci dereceden bir akrabası bu hastalığa yakalananlarda, Alzheimer gelişme oranı diğer kişilere göre daha fazladır. Down sendromlu hastalarda Alzheimer’a yakalanma oranı yüksektir. Egzersiz eksikliği, obesite, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, şeker hastalığı, kalp hastalığı olan hastalarda Alzheimer’a yakalanma oranı fazladır. Uykusuzluk, depresyon, sigara kullanımı, kafa travması Alzheimer riskini arttırır.
Alzheimer teşhisi nasıl konulur:
Alzheimer belirtisi olan hastalar nöroloji kliniğine yönlendirilmelidir. Alzheimer hastalığının tanısını tek başına koyduracak bir test yoktur. Tanı için nörolojik muayene, kan testleri, zihinsel testler, beyin görüntülemesi yapılır.
Alzheimer’da Tedavi:
Alzheimer hastalığının kesin bir tedavisi yoktur. İlaç ve semptomatik tedavi ve davranışsal tedavilerle Alzheimer hastasının anlama kavrama ve davranışsal sorunların azalmasına yardımcı olunur.