Buca TRSM'den Mucize Dokunuşlar...
21 Şubat 2019

  • trsm ekip web foto.jpg
  • trsm web.jpg
  • trsm web2.jpg
  • DSC_1325.JPG


BUCA TRSM 6 YILDA 700 KİŞİNİN HAYATINA DOKUNDU...

İzmir Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi, Toplum Ruh Sağlığı Merkezi, açıldığı 2012 yılından itibaren  6 yılda  700 kronik psikiyatri hastasının,  hayatında güzel dokunuşlara imza attı. Artık hastalar daha özgüvenli, daha sosyal ve daha mutlu.

Çok Yönlü Hizmet Sunumu…

Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi’ne bağlı  Çimentaş Semt Polikliniği zemin katında  2012 kronik psikiyatri hastalarına kapıları açan, Toplum Ruh Sağlığı Merkezi; açıldığı o günden bugüne altı yılda yediyüz kişide farklı  farkındalıklar yaratmayı başardı. Gerek ev ziyaretleriyle tek tek hastalarına ulaşan merkez,  gerekse kurumda vermiş olduğu poliklinik hizmeti, farmakolojik tedavi düzenlenmesi, ilaç yan etki takibi, kilo takibi, laboratuvar tahlilleri,  iş uğraş terapisi kapsamında Buca Halk Eğitim Merkezi'nden görevlendirilen öğretmenler tarafından hafta içi her gün resim, spor, oyun, müzik gibi faaliyetler, belirli günlerde doğum günü kutlamaları , kurum dışı gezi organizasyonları, sergi ve kermes gibi çalışmalar ile çok yönlü hizmet vermektedir. Bu aktivasyonlar ile hastaların hafıza, dikkat, yaratıcılık ve özgüvenleri arttırmak, onların daha kolay  sosyalleşmelerini sağlamak ile   umut ve motivasyonlarını daha da ileri boyutlara taşımak  amaçlanmıştır. Ayrıca merkezde Sosyal Hizmetler bünyesi içerisinde; sosyal güvencede sorun yaşayan kişilerin problemlerinin çözümlenmesi, sosyal yardımlar konusunda danışmanlık ve rapor işlemlerinde yol göstericilik (kronik psikiyatri hastalarının engellilik kartı, engellilik bakım  maaşı, yaşlılık maaşı, malulen emeklilik..vb ), yaşlı ve kimsesiz hastaların yatılı bir merkeze yerleştirilmesinin aşama aşama işlemleri, bireysel ve aile görüşmeleri ile günaydın toplantılarının düzenlenmesi, Engelli İşe Yerleştirme sınavı( EKPSS) başvuruları, bu sınava hazırlanmaları ve işe yerleştirilmeleri  gibi sosyal yönden de oldukça yoğun çalışmaları  kapsamakta.

TRSM’ye nasıl ulaşabilirim?

Buca bölgesinde ikamet eden kronik nitelikte ağır ruhsal bozukluğu olan (şizofreni, şizoaffektif bozukluk, bipolar bozukluk, atipik psikoz gibi psikozu bulunan) hastalara toplum temelli ruh sağlığı modeli çerçevesinde psikososyal destek hizmeti veren merkeze; Hastalar ya da yakınları bireysel olarak başvurabilirler. Takip eden psikiyatri doktoru veya aile hekimi de  kişiyi merkeze yönlendirebilir ya da TRSM ekibine kişinin iletişim bilgilerini vererek temasa geçilmesini sağlayabilir. Ayrıca  TRSM ekibi Psikiyatri servisinden taburcu olan Buca ikametli  hastalara adres ve telefon bilgilerinden ulaşarak TRSM hizmetine uygunluğu ve gönüllülüğü açısından değerlendirmekte ve uygunsa kaydını yapmaktadır. Yine  ekip  hastanenin poliklinik kayıtlarını tarayarak uygun olabilecek hastaları belirleyip telefonla ya da ev ziyareti ile de ulaşmaya çalışmaktadır.

TRSM’de Birgün…

Hafta içi her gün 09:00 – 15:00 saatleri arasında  rehabilitasyon programına katılan hastalar; gün boyunca almış oldukları tıbbi destek dışında da eğlenceli saatler geçiriyorlar. İş uğraş terapisi kapsamında Buca Halk Eğitim Merkezi'nden görevlendirilen öğretmenler  tarafından   hafta içi her gün resim, spor, oyun, müzik gibi faaliyetler yapılmakta. Etkinlikler arası öğle yemeklerini de TRSM ‘de yemektedirler. Sunulan tüm hizmetler ücretsiz olup, kronik psikiyatri hastalarının  hizmetine açıktır.

TRSM Ekibi…

Buca Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde; 2 psikiyatrist (Uzm.Dr. Serpil YAPRAK, Uzm. Dr. Özgür ATLI), 3 hemşire (Gülseren SELMANOĞULLARI, Pelgin KASIRGA, Sengül Deniz ŞAHİN), 1 sosyal hizmet uzmanı (Dilek ŞEŞEN), 1 psikolog (Eylem AYDIN), 1 veri kayıt operatörü (Kevser AYKOL), 1 güvenlik görevlisi (Havva İTMEÇ), 1 temizlik personeli (Sultan TÜRK) ve Buca Halk Eğitim Merkezi'nden görevlendirilen 3 iş uğraş öğretmeni hizmet vermektedir.

Hastalarımız  Bizim İçin Çok Değerli…

TRSM ile ilgili düşüncelerini bildiren hekimler Uzm. Dr. Serpil Yaprak ve  Uzm. Dr. Özgür Atlı ‘’ TRSM  anlayışı; hastaların tekrarlayan hastane yatışı ve toplumdan uzaklaşması ve işlevselliklerinin azalması yerine sorunlarla başa çıkma becerilerini geliştirme, gerekli destek sistemlerini ve daha geniş hizmet ağını devreye sokarak kendi sosyal çevrelerinde tedaviyi hedefler. Bölgemizde ikamet eden kronik nitelikte ağır ruhsal bozukluğu olan (şizofreni, şizoaffektif bozukluk, bipolar bozukluk, atipik psikoz gibi psikozu bulunan) hastalara yönelik çok kapsamlı  hizmet  veren bir kurumuz. Hasta kitlemize  ulaşarak, onların ihtiyaçları doğrultusunda tıbbi, sosyal, iş-uğraş terapisi gibi farklı farklı hizmetler sunuyoruz. Her hastamız için çok geniş ve farklı  hizmet  sunumlarımız bulunmakta. Merkeze başvuranlara  psikiyatrik değerlendirme yapıyoruz , uygun bulursak  “ TRSM 'den hizmet alması uygundur” raporu çıkarıyoruz. Her üyemiz için bir vaka yöneticisi görevlendirilir, ihtiyacına göre bireysel bakım planı oluşturup ve hedefler için bir süre belirliyoruz. Hatta düzenli olarak sürdürülen ev ziyaretleri ile yeni hastalara ulaşılması ve merkeze gelemeyen hastaların ayaklarına giderek tedavilerinin düzenlenmesi ve takibini sağlanmaktayız. Bizler TRSM Ekibi olarak kronik psikiyatri hastalarımızın hayatlarında farkındalıklar oluşturmaya çalışıyoruz.  Her  hastamız ve aileleri bizler için çok özel.  TRSM'de yürütülen her tür terapi ve tedavi uygulamalarıyla hastalarımızı  topluma kazandırılmaya çalışıyoruz. Tedavi gören hastalar, kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek ve gün içinde işlerini organize edebilecek hale getirmeye çalışıyoruz. Biz onların kendilerine güvenlerini yerine getirerek topluma geri kazanımlarını sağlamayı hedefliyoruz.’’ dediler.