Hayatımıza hızlı bir şekilde giriş yapan akıllı telefonların kullanımı her gecen gün artmakta, günümüzde dünya nüfusunun yaklaşık %45-50 si bu telefonları kullanmaktadır. Günlük yaşantımızın vazgeçilmez bir parçası olan akıllı telefonlar ile mesajlaşma ve konuşmanın yanı sıra sosyal medya takibi, fotoğraf-video çekimi, e -posta iletişimi, dosya, bilgi-belge alışverişi, mobil oyun oynama, gazete, kitap okuma, alış-veriş, ev aletlerini kontrol edebilme gibi birçok işlem yapabilmekteyiz. Akıllı telefonların özelliklerinin gelişen teknoloji ile her geçen gün artması onları kullanma süremizi de arttırmaktadır. Son yıllarda akıllı telefonlar çoğu ergen ve yetişkinin günlük yaşamının ayrılmaz bir parçası haline gelmekle birlikte 18-24 yaş arası yetişkinlerin akıllı telefonlarını ayda ortalama 980 dakika arama ve 1200 metin mesajı için kullandıkları bilinmektedir.
Peki akıllı telefonları bu kadar sık ve uzun süre kullanırken vücut duruşumuzun (postürümüzün) olumsuz yönde değiştiğine dikkat ediyor muyuz? Uzun süre hareketsiz kalarak düzgün olmayan postürü sürdürdüğümüzün farkında mıyız?
Akıllı telefonları konuşma fonksiyonu dışında kullanırken baş öne doğru çok eğilir, omuzlar öne doğru birbirine yaklaşarak sırt kamburlaşır ve bel kavisi düzleşir. Tüm bu sebeplerle kişi farkında olmadan omurgası rotasyona maruz kalır. Çevremize baktığımızda da akıllı telefon kullanımı sırasında kullanıcıların duruş bozukluğu oldukça dikkat çekicidir.
Yapılan bir çok araştırmada, uzun süreli ve düzgün olmayan postürde akıllı telefon kullanımının boyun/omuz ve üst ekstremite/sırt rahatsızlığı ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Özellikle uzun süreli telefon kullanımı sırasında başın fazlaca öne eğilmesi boyun ve sırt kaslarının yükünü artırmakta, boyun ve sırt ağrılarına neden olmaktadır. Bir bölgedeki duruş bozukluğu bağlantılı diğer bölgelerin de duruşunu olumsuz olarak etkilemektedir. Bu nedenle akıllı telefonla mesaj yazarken, video izlerken, oyun oynarken artan kafa fleksiyonu(öne eğilme) gibi diğer vücut bölümlerindeki değişikliklerin tüm omurga üzerinde önemli olumsuz etkileri olabilir. Uzun süreli ve sık akıllı telefon kullanımı boyun ve sırtın yanı sıra omuz, dirsek, el bileği, parmaklarda da kasların aşırı yüklenmesine neden olabilir. Üstelik sadece otururken değil ayakta dururken ve yürürken de akıllı telefon kullanımının omurga pozisyonunu olumsuz etkilediği bilinmektedir.
Ayrıca telefon kullanım sırasında oluşturulan düzgün olmayan postürün depresyon şikâyeti olan kişilerin sahip olduğu postürle olan benzerliği de şaşırtıcıdır. Beden duruşu duygu ve düşünce yapımızı etkilemektedir. Depresyon şikâyetiniz olmasa bile akıllı telefon kullanırken oluşturduğunuz postürle ruh haliniz olumsuz yönde etkilenecektir.
Akılı telefonları kullanırken ne yapmalı ?
Peki akıllı telefonlar dost mu düşman mı? Telefonunuzu kullanırken aşağıdaki önerilere dikkat ettiğiniz sürece telefonunuz dostunuz olmaya devam edebilir.
-Ne kadar kullanım süresinin zararlı olduğu net değildir. Kullanım sürenizi ve sıklığını mümkün olduğu kadar azaltmalısınız.
-Oturduğunuz sandalye/koltuğun arkalığına yaslanmalı, dik durmalı, omuzlarınızın öne gelmesini engellemeli ve ayaklarınızı yerle tam temas ettirmelisiniz.
-Otururken bacak bacak üstüne atmamalısınız.
-Çeneniz yere paralel olmalı telefonunuzu göz hizasına kaldırmalı ve iki elinizle simetrik olarak tutmaya özen göstermelisiniz. Dirseklerinizi alt kaburgalarınızın üzerinde sabitlemelisiniz.
-Aşırı kullanım ve yorgunluğu önlemek için hep aynı el ya da parmaklarınızı kullanmamaya çalışmalısınız.
-Konuşurken kulaklık kullanarak ellerinizin serbest kalmasını sağlamalısınız.
-Ayakta dururken tek ayağınıza değil iki ayağınıza da eşit yük vermelisiniz.
-Bir FİZYOTERAPİSTTEN destek almalı ve HAREKETSİZLİKTEN kaçınmalısınız.