
Aşı takviminde yeni uygulama: 6’lı karma aşı dönemi başladı
Çocuklarımızın sağlıklı büyümeleri, bulaşıcı hastalıklardan korunmaları ve toplum bağışıklığının güçlenmesi için, aşıların zamanında ve eksiksiz yapılması hayati önem taşımaktadır. Aşı programları bilimsel veriler ve uluslararası güncel rehberler doğrultusunda gözden geçirilerek çocuklarımız için en güvenli ve etkili programlar uygulamaya konmaktadır. Bu kapsamda, 14 Nisan 2025 tarihinden itibaren Türkiye Ulusal Aşı Takvimi’nde önemli bir değişikliğe gidilmiş ve bebeklere uygulanan “5’li karma (Difteri-Boğmaca-Tetanoz- Çocuk felci-Hemofilus Influenza Tip B) aşı”nın yerini “6’lı karma (Difteri-Boğmaca-Tetanoz- Çocuk felci-Hemofilus Influenza Tip B- Hepatit B) aşı” almıştır.
6’lı Karma Aşı Nedir?
6’lı karma aşı, bebeklerin en sık karşılaştığı ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen 6 farklı hastalığa karşı koruma sağlayan, kombine (birleşik) bir aşıdır.
Aşının önlediği hastalıklar şunlardır:
1.Difteri: Solunum yollarını etkileyen, boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, solunum güçlüğü yapan, kalp ve sinir sistemini etkileyen, tedavi edilmezse ölümcül olabilen bir bakteriyel hastalıktır.
2.Boğmaca: Özellikle bebeklerde ağır seyreden, yoğun öksürük krizlerine ve ölüme yol açabilen bulaşıcı bir hastalıktır.
3.Tetanoz: Toprak, paslı metal gibi ortamlarda bulunan bir bakterinin neden olduğu, kaslarda şiddetli kasılmalara ve solunum güçlüğüne yol açan, tedavisi zor ve ölümcül bir hastalıktır.
4.Çocuk Felci (Polio): Felce, kalıcı sakatlığa veya ölüme yol açabilen, virüs kaynaklı bir hastalıktır.
5.Hemofilus influenza tip b (Hib): Menenjit, zatürre, orta kulak iltihabı gibi ciddi hastalıklara neden olan bir bakteridir.
6.Hepatit B: Karaciğer iltihabına, siroza ve karaciğer kanserine yol açabilen bir virüstür.
Dünyada birçok ülkede uzun süredir güvenle uygulanmakta ve koruyuculuğu bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış 6’lı karma aşı sayesinde, daha önce 5’li karma ve Hepatit B olarak ayrı ayrı yapılan aşılamanın birleştirilmesi ve aynı korumanın daha az enjeksiyon ile sağlanması hedeflenmektedir.
Aşı Takviminde Ne Değişti?
Daha önce Hepatit B aşısı doğumda, yaşamın 1. ayı ve 6. ayında; 5’li karma aşı ise 2., 4., 6. ve 18. aylarda yapılmaktaydı. Yeni uygulamada, doğumda Hepatit B aşısı yapıldıktan sonra 2., 4., 6. ve 18. ayda yapılacak karma aşı, artık 6’lı aşı olarak uygulanacak, Hepatit B aşısı için ayrıca bir enjeksiyon yapılmasına gerek kalmayacaktır. Aşılamasına 5’li karma aşıyla başlanmış olan çocukların ise aşılaması kaldığı yerden 6’lı karma aşıyla devam edecektir.
Aşılar, bulaşıcı hastalıklara karşı en etkili koruma yöntemidir. Aşılanmayan bireyler, sadece kendilerini değil, çevresindeki bebekleri, yaşlıları ve bağışıklığı zayıf bireyleri de riske atabilir. Aşılar sayesinde ülkemizde pek çok ölümcül hastalık ya hiç görülmemekte ya da nadiren karşımıza çıkmaktadır. Unutmayın ki aşı, sadece bireysel koruma değil; toplum sağlığı için de büyük bir sorumluluktur.
Çocuklarımıza sağlıklı, hastalıklardan uzak bir yaşam sunmanın en önemli adımı, aşı takvimine uymaktır. Aşılarla ilgili ayrıntılı bilgiye aile hekiminiz, çocuk doktorunuz ya da T.C. Sağlık Bakanlığı’nın resmi internet sitesi (https://asi.saglik.gov.tr/) aracılığıyla ulaşabilirsiniz.